Renovatie Hamershof

Renovatie van start in het jaar 2018, het grootste en gezelligste winkelcentrum van Leusden is toe aan verbeteringen.
Hier gaat in 2018 een start mee gemaakt worden, doormiddel van nieuwsbrieven en berichten via de Hamershofpagina in de Leusderkrant zullen wij u als bezoeker op de hoogte houden van alle ontwikkelingen.

Op deze pagina ziet u de Nieuwsbrieven die de gemeente Leusden aanbied i.v.m. de renovatie.

U kunt zich ook inschrijven via deze site om de nieuwsbrieven van de Hamershof te ontvangen naast de vele nieuwtjes en aanbiedingen zal hierin ook het laatste renovatie nieuws worden gemeld.

Nieuwsbrieven

Verbouwing Hamershof

Ze lijken rechtstreeks afkomstig uit Michael Jacksons videoclip Billy Jean, de lichtgevende straatstenen die straks het Leusdense winkelcentrum De Hamershof moeten oplichten. Dit soort sfeerverlichting is straks waarschijnlijk ook op winkelgevels te zien. Dat beeld schetst architectenbureau JDWA, dat in opdracht van de gemeente het ontwerp voor een vernieuwd winkelcentrum maakte. 

De betonnen klinkers in de grond moeten plaats maken voor slijtvaste natuurstenen in drie grijstinten. Dat geeft een chique beeld, vindt de gemeente. 'De Hamershof moet weer hét winkelcentrum van Leusden worden', zo staat in het raadsvoorstel. De operatie gaat 5,7 miljoen euro kosten, maar daar moet het winkelcentrum dan ook dertig à veertig jaar mee vooruit kunnen. 

Zitplek en fietsrek in één
Door het hele centrum komen constructies van vierkante blokken te staan, die meerdere functies hebben. Zo'n constructie kan aan één kant bijvoorbeeld dienen als zitplek en aan de andere kant weer als fietsenrek of boombak. Ook in deze blokken wordt sfeerverlichting verwerkt, en wel aan de onderkant. 

Verder wordt het water in de gracht aan de Kooikersgracht 'omhoog gehaald'. Zo wordt de gracht omgetoverd tot beekje op gelijke hoogte van de grond. Pootjebaden lijkt dus mogelijk als straks dit onderdeel van het winkelcentrum af is. 

Ook is het nieuwe beekje, zo suggereert JDWA in een van haar sfeerschetsen, geschikt voor kinderen om een bootje in te laten varen. De nu nog afzonderlijke twee wegen langs de gracht moeten straks samen 'het derde plein van De Hamershof' vormen.

Een complete transformatie van De Hamershof is noodzakelijk, vindt de gemeente. Het inmiddels veertig jaar oude winkelcentrum kampt met groeiende leegstand. Dat komt volgens de gemeente door het 'verrommelde en gedateerde beeld' dat het uitstraalt. Een fris design moet ervoor zorgen dat nieuwe ondernemers zich in het 'hart van Leusden' zullen vestigen. 

Jaren bouwen
Het zal nog jaren duren voordat het vernieuwde centrum klaar is. Eerst is de noordelijke zijde van het winkelcentrum aan de beurt. Dat is het gebied rondom het nieuwe gemeentehuis (momenteel in aanbouw), Het Erf en de Librije. Naar verwachting duren de werkzaamheden hier van mei tot en met september 2018. In 2019 volgt het middenstuk en in 2020 het zuidelijke en westelijke deel.